Wat is het postinterventiedossier?
- De identiteitskaart of het technisch dossier van uw woning.
- Bevat alle elementen die nuttig zijn voor de veiligheid en de gezondheid van de mensen die later werkzaamheden zullen uitvoeren aan het gebouw.
- Vergelijkbaar met veiligheidsinstructies van een gebruiksaanwijzing
Wat bevat het postinterventiedossier?
- plannen en tekeningen van de structuur en de aanwezige technische installaties
- aanduidingen van (ingewerkte) nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie, ...)
- een overzicht van de gebruikte materialen
- instructies voor onderhoud, herstelling, verbouwing en ontmanteling van het gebouw en de technische installaties
- aankoopfacturen en garantiebewijzen
- de namen en contactgegevens van de betrokken architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers, die het gebouw hebben opgetrokken of verbouwd
Postinterventiedossier bij verkoop
Het postinterventiedossier hoort bij een woning of gebouw. Het moet gedurende de volledig levensduur van het gebouw bij het gebouw blijven, ook na de verkoop.
Bij volgende gevallen bent u verplicht bij verkoop een PID te bezorgen aan de nieuwe eigenaar, ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte:
- Bouwvergunning voor een nieuwe woning of appartement afgeleverd na 1 mei 2001.
- Na de datum van 1 mei 2001 een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor verbouwingswerken aan de bestaande woning/appartement
- Werken uitgevoerd na die datum
Opgelet, niet iedereen kan een PID samenstellen. Bij bouw- of verbouwingswerken waarvoor u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, maakt de veiligheidscoördinator of aannemer het PID op en hij vult het ook verder aan. Gaat het om kleine(re) verbouwingswerken? Dan bent u, als eigenaar, zelf verantwoordelijk voor de verdere aanvulling van alle stukken in het PID. Bij gebouwen met verschillende wooneenheden in mede-eigendom, wordt het PID in verschillende delen opgesplitst.